Een neutrale en toch veelzijdige druif: Chardonnay 

Of je nou naar de Wijngroothandel gaat of gewoon naar de supermarkt om de hoek, een chardonnay wijn kan je overal wel vinden. Veel mensen vinden een chardonnay een lekkere wijn. Het is een druif die een redelijk neutrale smaak heeft. Vooral wijnmakers vinden dit fijn, omdat ze zo gemakkelijk hun eigen twist een chardonnay wijn kunnen geven. Dit kan er wel voor zorgen dat de ene chardonnay heel anders smaakt dan de andere. Het is dus een diverse wijn. De prijzen van een chardonnay lopen erg uiteen. Je kan voor onder de 10 euro al een goede chardonnay kopen, maar een fles van €35 komt ook voor.  

Het klimaat is van belang voor de smaak 

Het kweken van een de chardonnay druif is niet een heel lastig proces. Sommige druivenrassen kunnen alleen groeien in een bepaald klimaat met een bepaalde temperatuur en een bepaalde luchtvochtigheid. Bij de chardonnay is daar geen sprake van. Hij kan groeien in koele en warme gebieden. Dit beïnvloedt wel de smaak. Zo kan dit het karakter van de wijn wel beïnvloeden. En koel klimaat zorgt voor een frisse chardonnay. En vaak is het zo: hoe warmer het klimaat des te minder zuur de chardonnay. Vaak is een chardonnay uit een warm klimaat ook vetter. Dat is een bepaalde wijn eigenschap die wat lastig te beschrijven is op papier.  

Komt niet alleen voor in Frankrijk 

Een chardonnay klinkt als een Franse wijn. Dat is een van de traditionele wijnlanden, samen met Italië, Duitsland en Spanje. Ook in deze landen worden regelmatig chardonnays geoogst. Ook in de nieuwe wijnlanden worden nu chardonnay wijnen geproduceerd. Dit zijn landen als de Verenigde Staten, Chili en Zuid-Afrika. Wat vooral typisch is voor de oude wijnlanden is dat ze nog veel wijn maken op de traditionele wijzen. De nieuwe wijnlanden zijn wat moderner hierin en experimenteren veel. Omdat de chardonnay zo veelzijdig kan zijn, is het leuk dat hij in zoveel landen geproduceerd kan worden. Ieder land geeft daarom zijn eigen twist aan de wijn.  

Veel verschillende wijnen proberen 

Als je graag verschillende wijnen wilt proeven en zelf graag wilt experimenteren met onder andere chardonnay’s, dan kun je het beste wijnabonnement aanschaffen. Er zijn verschillende bedrijven dit verkopen. De wijnen worden zorgvuldig geselecteerd en afgestemd op het seizoen. Vaak hebben dit soort bedrijven korte lijntjes met chef koks en sommeliers die hun ook van advies kunnen voorzien, voor de lekkerste wijnen van dat moment en de gerechten die daar bij passen. Omdat wijnen vaak direct van de wijnmaker geïmporteerd worden, zitten er geen tussenpersonen tussen en kan de prijs laag blijven.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *