Hoekbank kopen maar eerst kijken of je het volume wel aan kunt

Stel, je kunt een zitbank kopen of een hoekbank. Twijfel wat het gaat worden? Laat je dan eerst even helpen door de ruimte waar je bank in moet komen te staan. Een zitbank verschuif je gemakkelijk door de ruimte terwijl je voor een hoekbank… inderdaad een hoek moet gaan vullen. Nu hebben de meeste kamers vier hoeken. Alleen kunnen deuren die vlakbij die hoeken zitten, roet in het eten gooien. Want je zet natuurlijk geen deel van een hoekbank voor een deur die dan niet meer gebruikt kan worden. Ga je een hoekbank kopen, neem dan eerst even de afmetingen op. En plak met wat tape de hoofdvorm op je vloer. Zo zie je meteen of de hoekbank nergens voor of tegenaan komt. Je kunt ook op schaal een plattegrond maken en daar dan met een sjabloon van je eventuele hoekbank in gaan schuiven. Zo weet je in elk geval snel of een hoekbank bij jou thuis sowieso wel mogelijk is.

Strak in de hoek of vrij in de kamer

Een hoekbank in een hoek is een praktische oplossing als je een kleine kamer hebt. Is je kamer qua grootte bijna een zaal? Dan kun je de hoekbank ook ‘vrij’ neer zetten zodat je er omheen kunt lopen. Je brengt dan een luchtig sfeertje je kamer binnen. De grote woonkamer wordt ineens ook wat aantrekkelijker door het ‘lichaam’ van de vrijstaande hoekbank. Koop nooit echter een enorme hoekbank voor een kleine kamer, ook niet als hij mooi tegen twee wanden kan staan. De hoekbank gaat dan storend domineren. 

Een hoekbank kopen die past

Nu kan het zo zijn dat zowel een rechte zitbank als ook een hoekbank kopen  goed passen in je woonruimte. De loopruimte is in beide gevallen voldoende en het meubel komt niet te zwaar over. In dat geval weeg je de voordelen van de hoekbank. Die heeft namelijk nogal wat zitplaatsen op voorraad en ook niet allemaal op een rijtje maar met een hoek van negentig graden. Een hoekbank kun je vergroten met een chaise longue of je maakt van een elementenbank een hoekbank. Er is ook steevast de keuze om de hoek zelf naar links of naar rechts te laten lopen. Voor de bankliggers: een hoekbank ligt ideaal.

Een hoekbank kopen die niet te fors oogt

Waar de hoekbank wel zijn stempel op drukt, begint een nadeel. Hij neemt namelijk veel ruimte in beslag en die kun je dan niet gaan invullen met ander meubilair of leuke accessoires. De indeling van je woonkamer staat dan dus in grote lijnen vast want zo’n hoekbank staat alleen praktisch op een bepaalde plek. Hij neemt gewoon echt meer ruimte in dan een driezitsbank. Hier kan je visueel nog wel iets aan doen ook. Als je een muur hebt zonder deuren, dan plaats je het hoekgedeelte (dus de kortste kant van de hoekbank) bij of tegen die muur. Zo blijft je woonkamer groot ogen en hebben beide delen van de hoekbank een wand achter zich.

Zacht voor in de rug maar hoeveel?

Een goede hoekbank kopen betekent ook kussens halen. Als jij ook van grote kussens houdt dan is het handig de volgende regel te kennen: aantal zitplekken plus 1. Dat betekent dat je met een hoekbank van 4 zitplaatsen 5 kussens in de bank legt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *