Wat is een Römertopf?

Alhoewel de methode al duizenden jaren oud is, leren sommige mensen nu pas wat een Römertopf is. Als jij nog nooit hebt gehoord over de Römertopf, en je bent benieuwd hoe deze manier van koken jou kan helpen in de keuken? Dan is het een goed idee om verder te lezen. Je leert wat een Römertopf precies is, hoe je er eten mee kunt klaarmaken, en wat dit kan betekenen voor jou in de keuken.

Een ovenschaal die de oude Romeinen al gebruikten

De Römertopf is een ovenschaal die gemaakt is van aardewerk. Hij is geschikt voor gebruik in de magnetron en in de oven. Je kunt er van allerlei verschillende gerechten mee klaarmaken: de meeste mensen gebruiken het om vlees of vis samen met groenten in klaar te stomen. Ook kun je er bijvoorbeeld appels mee klaarmaken. De manier van koken is niet nieuw, want de oude Romeinen gebruikten ook al een soort Römertopf om bij het kampvuur ’s avonds grote maaltijden klaar te maken voor de soldaten.

Unieke manier van gemakkelijk en gezond koken

Je hoeft thuis waarschijnlijk geen leger hongerige Romeinen te voeren, maar toch kan de Römertopf een handige toevoeging zijn aan jouw keuken arsenaal. Je kunt er gemakkelijk en gezond mee koken. Gemakkelijk, omdat je simpelweg alle ingrediënten klaar kunt snijden en daarna in de Römertopf leggen. Zet deze in een niet voorverwarmde oven en afhankelijk van het recept wat je klaarmaakt laat je deze voor een specifieke tijd verwarmen. Belangrijk is hierbij dat je het deksel van de Römertopf voor het koken even 15 minuten in koud water laat staan. De reden hiervoor is dat dit ervoor zorgt dat het water later een soort van oven in een oven creëert. Hierdoor worden de vitamines en mineralen uit het groente en vlees opgeslagen in deze waterdamp. Als je normaal kookt dan verdampt dit en dan verlies je cruciale voedingsstoffen. Koken met een Römertopf is dus gezonder en gemakkelijker dan koken op de normale manier.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *